Vissza

Katalizátor


Katalizátor választás, vásárlás onlineAz autóban a katalizátor felelős, hogy a motor által elégetett üzemanyag után keletkező végtermék, a kipufogógáz, a lehető leghatékonyabban legyen szűrve.

A katalizátorok a 80’-as években, Amerikában jelentek meg az autógyártásban. Az Európai autókban főleg a 80’-as évek végén 90’-es évek elején kezdték beépíteni!

A katalizátor elhelyezkedése az autóban: a katalizátor a kipufogó csőrendszerbe van beépítve, ezek a gyakrabban alkalmazott megoldások, de létezik a kipufogó torokba közvetlenül beépített rendszerek, ezeket torokkatalizátornak nevezzük.

A katalizátor működése szerkezeti felépítése: ha a legegyszerűbben szeretnénk elmagyarázni, akkor a motor működése során keletkező kipufogógázt belevezetjük egy zárt fémdobba, ami az összetételéből adódóan kémiai folyamatokkal kiszűri a kipufogógázból a káros anyagokat, és vízgőzzé valamint széndioxiddá alakítja, így kevésbé károsítja a környezetet. A katalizátor felépítése a következő: a külső héj egy hegesztett lemezdob, van egy belső kerámia mag, valamint a kerámia betétre felhordott nemesfémekből álló ötvözet, ami a kémiai folyamatokat végzi! A katalizátor működéséhez megfelelő hőmérséklet szükséges, ami 300-800 °C, ebben a tartományban a leghatékonyabb a kémiai folyamatok végbemenetele. A régebbi gépkocsiknál a középső dob elé építették be a rendszerbe, de az újabb autóknál már minél közelebb építik be a motorhoz így a magasabb hőmérséklet miatt hatékonyabb a működése. Ezek a torokkatalizátorok.Meghibásodott katalizátor: a meghibásodásnak több oka is lehet, ami működési problémákban jelentkezik, mint például rángat az autó vagy megtorpan, a korábbi üzemanyag fogyasztás megnő, a fordulatszám ingadozik. Meghibásodás oka lehet külső fizikai, ami külső hatások miatt következik be, ezáltal a kerámia betét széttörik a katalizátorban ez zörgő hanggal jár, vagy lehet kémiai, amikor a kerámia betéten lévő nemesfém ötvözet vagy szennyeződik a motorból bele kerülő olaj származéktól, vagy egyszerűen életkora miatt eldugul, vagy leég a fémötvözet a kerámia betétről. Az eldugult katalizátort még erre a célra kifejlesztett adalékokkal, mint például a Pro-Tec katalizátor tisztítóval lehet tisztítani (ami megvásárolható üzletünkben és webáruházunkban), de a többi esetben csak a katalizátor csere nyújt megoldást.

A forgalmazott márkák:

Cégünk kínálatában megtalálhatóak a 4Max, Asso, BM Catalysts, Bosal, Dinex, Ernst, Imasaf, Izawit, JBM, JMJ, LRT, Maxgear, Mazda, MTS, Novak, NTY, Opel, Polmo, QWP, Sigam, Starline, Suzuki, Vector, Walker, a legmagasabb minőségű katalizátorok, melyek a megbízhatóságot, a minőséget és problémamentes használatot biztosítanak.

Ha katalizátort keres, akkor jó helyen jár, rendelje meg weboldalunkon vagy bátran keresse fel üzleteinket, és kérjen segítséget tapasztalt értékesítő kollégáinktól. Széles kínálatunk, kedvező áraink és prémium kategóriás vagy akár gyári termékeink állnak vásárlóink rendelkezésére.

 Katalizátor keresése autótípus szerint itt


Az Autó Centrál 97 Kft webáruház kínálatában más kipufogó és katalizátor alkatrészek is megtalálhatóak, tekintse meg széles választékunkat!