Vissza

Karosszéria elem


Karosszéria elem, Karosszéria típus választás, vásárlás onlineA karosszéria: személygépjárművek, kisteherautók, teherautók, autóbuszok külső látható elemei. A funkciója a személy vagy a rakomány megvédése a külső hatásoktól!

A karosszéria elemeket a szilárd alvázkeretre erősítik. A mai modern autóknál önhordó karosszériákat alkalmaznak, így a kocsiszekrény teljes egésze viseli a terhelést. Az önhordó karosszéria elemeket általában fémlemezből készítik hidegsajtolással, de egyes típusoknál alkalmaznak tömegcsökkenés érdekében műanyag külső elemeket pl.: Renault Megane, Renault Escape modellek!

Személyautó karosszéria kivitelek:

Ferdehátú: Több kifejezés is helytálló ezekre a kivitelű autókra, mint például a csapott hátú vagy angol megfelelője a Hatchback. Ezek a modellek általában kisebb méretűek, főbb jellemzője, hogy a csomagtér ajtó a hátsó szélvédővel együtt nyílik, a hátsó ülések dönthetőek ezáltal a csomagtartó mérete növelhető. Leggyakoribb a három vagy ötajtós változat, de nem ritka a Cabrio kivitel belőle.

Lépcsős hátú: A kereskedelmi szaknyelvben a Sedan vagy Limousine elnevezés a hivatalos. Ezek a kivitelű autók jellemzője, hogy a hátsó szélvédő fix nem nyílik a csomagtér ajtóval, a hátsó ülések általában nem dönthetőek, így a csomagtér külön az utastértől független zárt tér.

Kombi: A neve is tükrözi, egy kombinálható autó. Főbb jellemzője, hogy nagyobb csomagtér mérettel rendelkezik, mint a Sedan autók. Azáltal hogy a csomagtér ajtó függőlegesen lett kialakítva egyszerűbb a be-kipakolás, valamint a dönthető hátsó üléssor által a csomagtartó mérete duplájára növelhető.

Limousine: Gyakran a Sedan autókkal azonosítják, de a Limousine mint kategória egy felszereltségében, méreteiben sokkal magasabb luxus értékrendet képvisel.

Liftback: A lépcsőshátú és a csapott hátú autó közötti kivitel, melynek a főbb jellemzője, hogy úgy néz ki, mint egy Sedan kivitel, de a csomagtér ajtó együtt nyílik a hátsó szélvédővel, mint a ferdehátú autóknál, így a csomagtér a klasszikus Sedanhoz képest nagyobb mozgásteret enged pakoláskor.

Kupé: Gyakorlatilag a Sedan illetve a Limousine kétajtós változata, igazi üzenete ennek a kivitelnek a sportos megjelenés.

Kabrió: Főleg Sedan vagy a Limousine kivitelekből kialakított nem merevtetős változat, de létezik ferdehátú változatból is. Főleg vászontetővel szerelik fel, amit kézi vagy motoros mozgatással lehet a csomagtartóba lenyitni. Az újabb autóknál megjelent a keménytetős lenyitható változat is. Ezeknél a típusú autóknál, a két vagy négy üléses változat a jellemző, de a négyüléses változatnál a hátsó ülések nem igazán kényelmesek. A csomagtartó a nyitható tető miatt, általában nagyon kicsi méretű, egy két kézipoggyász fér el benne.

Pickup: A személyautó és a kisteherautó közötti kivitel. Funkciójában két részre van osztva, utastér valamint raktér. Az utastér lehet három vagy ötszemélyes, a raktér nyitott vagy utólag felszerelt felépítménnyel zárt változat is.

Városi terepjáró: angol kifejezése SUV (Sport UtilityVehicle), ami gyakorlatilag egy sportos városi terepjáró. Ez a típus olyan mintha egypickup össze lenne gyúrva egy kombi autóval. Főleg városi illetve országútra tervezett kivitel, de a földúton is megállja a helyét a magasabb padlólemez kialakítása miatt.

Crossover: tulajdonképpen a városi terepjáró kategóriába sorolhatjuk, mint a SUV autókat, a különbség annyi, hogy méreteiben kisebbek, mint a városi terepjárók. A mai gépkocsigyártók előszeretettel módosítanak egy meglévő modellen úgy, hogy emelnek az autó padlólemezén és máris egy funkcióban más modellt dobnak piacra.

Egyterű: vagy más néven MPV, családi egyterű. Jellemzője, hogy a kialakításnál elsődleges szempont a nagy belső tér, amit két vagy három ülés sorral szerelnek, tehát öt vagy hét személy szállítására alkalmas legyen, de a csomagtér mérete is megmaradjon. A belső tágas tér általában az ülések variálhatóságával még nagyobbra bővíthető.

Az autóalkatrész kereskedelemben a karosszéria elemek fogalma nem merül ki a fémlemez karosszéria termékeknél, mert ehhez a gyűjtőnévhez tartoznak a különbözőalkatrészek, mint például:

Külső karosszéria alkatrészek: Visszapillantó tükör, visszapillantó tükörlap, lökhárító, lökhárító díszrács, üveg alkatrészek (pl.: szélvédő, ajtó üvegek), díszlécek, ablaktörő lapátok, antennák, sárvédők, sárvédő javítólemezek, küszöbök, hűtőrácsok, homlokfal, zárhíd, motorháztető, műanyag doblemezek, díszrácsok, vonóhorgok, vonószem borítások, motorvédő lemez, légterelők, ajtókilincsek, ajtóemelő teleszkópok, motorháztető emelő teleszkópok.

Lámpatestek: Fényszórók, hátsó lámpák, indexek, nappali menetfények, rendszámtábla világítás, izzók.

Szélvédő/ fényszórómosó alkatrészek: Ablaktörlő lapát, ablaktörlő gumi, ablaktörlő kar, ablaktörlő kar sapka, ablaktörlő motor, ablaktörlő szerkezet, szélvédőmosó szivattyú, fényszórómosó szivattyú, szélvédőmosó fúvóka, szélvédőmosó tartály.

Belső karosszéria alkatrészek: Ablaktekerő, autószőnyeg, belső ajtókilincs, ajtó zár, ajtó zárszerkezet, ajtónyitó gomb, kárpit patent.

A forgalmazott márkák:

Cégünk kínálatában megtalálhatóak a Klokkerholm, Van Wezel, Polcar, Magneti Marelli, Valeo, Maxgear, QWP, Trucktec, Prasco, Altele, Blic, Loro, Starline, Auguszt, Bosal-Autoflex, Steinhof, BMW, Hyundai, Ford, Suzuki, Jesselai, Itsa, De-ga, SPMP, Euro Stamp, Isam, Febi, a legmagasabb minőségű karosszéria elemek, melyek a megbízhatóságot, a minőséget és problémamentes használatot biztosítanak.

Ha új karosszéria elemeket keres, akkor jó helyen jár, rendelje meg weboldalunkon vagy bátran keresse fel üzleteinket, és kérjen segítséget tapasztalt értékesítő kollégáinktól. Széles kínálatunk, kedvező áraink és prémium kategóriás vagy akár gyári termékeink állnak vásárlóink rendelkezésére.

 Karosszéria elemek keresése autótípus szerint itt


Az Autó Centrál 97 Kft webáruház kínálatában más karosszéria alkatrészek is megtalálhatóak, tekintse meg széles választékunkat!