Vissza

Főtengely csapágy


Főtengely csapágy választás, vásárlás onlineA főtengely a belső égésű motor mozgó része. Fő feladata, hogy a dugattyú lineáris mozgását forgó mozgássá alakítsa át. A dugattyúk a hajtórudakon keresztül kapcsolódnak a főtengelyhez. A főtengely a motorblokkba van felszerelve.

A dugattyúk, a hajtórudak és a főtengely együttesen alkotják a forgattyús mechanizmust.

A főtengely másodlagos funkciója az, hogy az energiát más motorrendszerekre továbbítsák:

A főtengely a fő blokkokon keresztül van beillesztve a motorblokkba. A hajtórudak a főtengely hajtótengelyein vannak rögzítve. A hajtótengelyek ellentétes oldalán a főtengely ellensúlyokkal rendelkezik, amelyek kompenzálják a külső momentumokat, minimalizálják a belső momentumokatés ezáltal csökkentik a rezgés amplitúdójátés a csapágyfeszültségeket. A főtengely egyik végén a lendkerék, a másik végén pedig a főtengely fogaskerék található.

A főtengely és a motorblokk között a fő tengelyeken főtengely csapágyak vannak felszerelve. Feladatuk a súrlódás csökkentése, olyan súrlódásgátló anyagréteg révén, amely érintkezésbe kerül a motorblokk tartókkal.

A főtengely csapágynak mindig pontosan kell illeszkednie a főtengelyhez, ezért általában 3 méret közül választhatunk: alapméret és 2 túlméret. A főtengely csapágy mérete függ attól, hogy a főtengely volt-e köszörülve vagy sem. A csapágyak élettartama függ a motorolaj minőségétől, mindenképp a gyártó által megadott gyári specifikációnak megfelelő olajat válasszuk!

Motorkerékpárok esetében görgős csapágyat használnak, az autógyártók viszont siklócsapágyat.

Anyaga sokféle lehet, minden esetben erős fémötvözetből készülnek. Golyóscsapágy esetébe mindenképp válasszunk fémkosaras csapágyat, sokkal tartósabb, mint a műanyag kosaras.

Mindenképp válasszon jó minőségű csapágyat, mert a gyengébb minőség miatti meghibásodás a motorban más károkat is tud okozni.

A forgalmazott márkák:

Cégünk kínálatában megtalálhatóak az AE, Audi, BMW, Elring, Et Engineteam, Febi, Glyco, Hyundai, King, Kolbenschmidt, Land Rover, Mahle, Mazda, Mercedes-Benz, NPREurope, Skoda, Subari, Suzuki, TDC, Vag Group, Volvo, Wössner, a legmagasabb minőségű főtengely csapágyak, melyek a megbízhatóságot, a minőséget és problémamentes használatot biztosítanak.

Ha főtengely csapágyat keres, akkor jó helyen jár, rendelje meg weboldalunkon vagy bátran keresse fel üzleteinket, és kérjen segítséget tapasztalt értékesítő kollégáinktól. Széles kínálatunk, kedvező áraink és prémium kategóriás vagy akár gyári termékeink állnak vásárlóink rendelkezésére.

 Főtengely csapágy keresése autótípus szerint itt


Az Autó Centrál 97 Kft webáruház kínálatában további Motorikus alkatrészek is megtalálhatóak, tekintse meg széles választékunkat!