Vissza

Fékdob


Fékdob választás, vásárlás onlineA régi autó típusoknál fékdobot alkalmaztak elöl és hátul, ez akkoriban csúcstechnológia volt. Ahogy fejlődött az autóipar a fékdobokat felváltották a féktárcsák, bár bizonyos típusoknál a mai napig fékdobot használnak a hátsó tengelyen az egyszerűsége és költséghatékonysága miatt.

A fékdob belsejében egy egyszerű munkahenger van,ami a fékpedál benyomásával a fékpofákat a dob belső falához nyomja, így lassítja a járművet, mivel itt nem volt szükség féknyeregre, ezért a gyártók olcsóbban meg tudták állítani autóikat a fékdobos megoldással, mint a féknyergessel.

A tárcsafék a dobfékhez képest sokkal hatékonyabb,a tárcsánál meg tudták oldani a belső hűtést, ezzel kiküszöbölve a túlmelegedést a fék túlmelegedése miatt nőhet a féktáv és károsodhatnak a fék alkatrészei is, ami a dob/tárcsa eldeformálódását is okozhatja.Manapság a kisebb teljesítményű autók hátsó tengelyére használnak fékdobos rendszert, az elsőtengelyen pedig tárcsás rendszert.

Ezeknél a járműveknél nincs olyan nagy szükség a nagy fékhatás elérésére a kis teljesítményből kifolyólag, ezért alkalmazzák hátul a dobot, javítani is egyszerűbb és olcsóbb mint a tárcsát.

A fékdob kopásával nő a hézag a dob belső fala és a fékpofák között, ezért a hézag szinten tartásáról egy után állító mechanika gondoskodik, egy reteszelős megoldással,így biztosítva azt, hogy mindig megfelelő távolság legyen a két alkatrész között és jó fékhatást érjünk el.

Az után állító hiányában a dobfékünk hamar használhatatlanná válna, hiszen egy kis kopás után túl nagy lenne a hézag a dob és a pofa között, ami azt eredményezné,hogy nem fog a fék.

A forgalmazott márkák:

Cégünk kínálatában megtalálhatóak az ABE, ABS, Al-ko, Ashika, Ate, Automega, Blue Print, Borg&Beck, Bosch, Breco, Brembo, Chevrolet, Cifam, Delphi, Denckermann, Febi, Ferodo, Hart, Imap, Jakoparts, Japanparts, JP Group, JPN, Juratek, Kamoka, Kavo Parts, Knott, LPR, Maxgear, Meyle, Nipparts, Nissan, NK, Opel, Optimal, Peters, PSA, QH, QWP, Renault, Roadhouse, Samko, SBP, SKF, Skoda, Starline, Suzuki, Textar, Topran, Triscan, TRW, Vemo Vaico, Woking, Zimmermann, a legmagasabb minőségű fékdobok, melyek a megbízhatóságot, a minőséget és problémamentes használatot biztosítanak.

Ha fékdobot keres, akkor jó helyen jár, rendelje meg weboldalunkon vagy bátran keresse fel üzleteinket, és kérjen segítséget tapasztalt értékesítő kollégáinktól. Széles kínálatunk, kedvező áraink és prémium kategóriás vagy akár gyári termékeink állnak vásárlóink rendelkezésére.

 Fékdob keresése autótípus szerint itt


Az Autó Centrál 97 Kft webáruház kínálatában további Fékalkatrészek is megtalálhatóak, tekintse meg széles választékunkat!