Vissza

EGR szelep


EGR szelep választás, vásárlás onlineAz autó EGR szelepe (Exhaust Gas Recirculation) arra szolgál, hogy csökkentse a jármű károsanyag-kibocsátását. Az EGR szelep csökkenti a nitrogén-oxid kibocsátást azáltal, hogy egy részét a kipufogógázoknak visszavezeti a szívócsőbe, ott pedig tiszta levegővel keveredik. Csökken az égési hőmérséklet és a nitrogén-oxid mennyisége mivel kevesebb, jó hatással van környezetünkre.
Más előnye is van az EGR szelepnek, kicsit lefarag az üzemanyagfogyasztásból és az autó kopogásából a benzines autóknál, a dízeleseknél pedig az égési hangot mérsékeli.

Az EGR szelep működése során a motor hengerfejéből kiáramló kipufogógázokat egy csatornán keresztül vezeti a szeleptányérhoz, amelyet a vezérlőegység nyit és zár. Ha a szelep nyitva van, akkor a gázok az EGR hűtőn keresztül haladnak át, majd visszatérnek a motorba. Az EGR rendszer hatékonysága a szelep nyitási időzítésének és a kipufogógáz hőmérsékletének szabályozásával optimalizálható.

Az EGR szelep hibái általában mechanikai vagy elektronikusak lehetnek. Mechanikai hibák közé tartozik a szeleptányér lassabb reagálása, beszorulása (ha nyitott állásban szorul be, akkor a kipufogó feketén füstölhet, zárt állásban a dízelautókban kopogós hangot hallhatunk, benzineseknél pedig megnő az üzemanyagfogyasztás és alapjárat ingadozás fordulhat elő) vagy meghibásodása, ami akadályozza a megfelelő mennyiségű kipufogógáz áramlását. Elektronikus hibák lehetnek például a szelepet vezérlő szenzorok meghibásodása, a szelepváltók meghibásodása, vagy az EGR rendszer elektromos kapcsolatainak meghibásodása.

Az EGR szelep karbantartása és cseréje ajánlott az autógyártó előírásai szerint. Az EGR rendszer rendszeres ellenőrzése fontos, hogy megelőzzük a hibák kialakulását. Az EGR szelep tisztítása szintén javasolt, mivel a szennyeződések felhalmozódása csökkentheti a szelep hatékonyságát, és hibás működést okozhat.

Fontos megjegyezni, hogy az EGR rendszer hibás működése nem csak a károsanyag-kibocsátást növeli, hanem a jármű teljesítményének csökkenéséhez is vezethet. Ha az EGR szelepet nem javítják időben, akkor az üzemanyagfogyasztás is megnövekedhet, ami hosszú távon jelentős költségeket jelenthet az autó tulajdonosának. Az EGR szelep otthoni javítása vagy cseréje nem ajánlott, szakember segítségét igényli.

A forgalmazott márkák:

Cégünk kínálatában megtalálhatóak az Ajusa, Blue print, BMW,  Chevrolet, Delphi, Denso, Dr.Motor, Elring, Engitech, Era, FA1, Febi, Fiat, Ford, Hella, Hoffer, Hyundai, Intermotor, Iveco, Japanparts, Kamoka, Kia, Loro, Lucas, Magneti Marelli, Mahle, Maxgear, Meat&Doria, Mercedes-Benz, Metzger, Mitsubishi, Nissan, Nissens, Nrf, Nty, Opel, Pierburg, PSA, Renault, Sidat - Fispa, Skoda, SKV Germany, Subaru, Suzuki, Swag, Topran, Toyota, Triscan, Trucktec, Vag Group, Valeo, VDO, Vamo Vaico, Wahler, Ysparts, a legmagasabb minőségű EGR szelepek és annak alkatrészei, melyek a megbízhatóságot, a minőséget és problémamentes használatot biztosítanak.

Ha EGR szelepet keres, akkor jó helyen jár, rendelje meg weboldalunkon vagy bátran keresse fel üzleteinket, és kérjen segítséget tapasztalt értékesítő kollégáinktól. Széles kínálatunk, kedvező áraink és prémium kategóriás vagy akár gyári termékeink állnak vásárlóink rendelkezésére.

 EGR szelep keresése autótípus szerint itt


Az Autó Centrál 97 Kft webáruház kínálatában további motoralkatrészek is megtalálhatóak, tekintse meg széles választékunkat!