Vissza

Dugattyú


Dugattyú választás, vásárlás onlineSzerepe:

A dugattyú a motor egyik legfontosabb alkatrésze, a tulajdonképpeni munkavégző eleme. A dugattyú egy henger alakú alkatrész, amely illeszkedik az őt körülölelő henger furatába és ott oda-vissza mozgást képes végezni. Feladata egyrészt az, hogy a henger térfogatát folyamatosan változtassa, másrészt az, hogy a hengerbe áramló üzemanyag/levegő keverék robbanását felhasználva haladó mozgást hozzon létre. 

Feladata:

Az üzemanyag/levegő keverék berobbanása során létrejövő gáznyomás felfogása, és az erő továbbítása a hajtásláncolat további elemei felé. A működés során a dugattyú palástjára, a gyűrűhornyokra és a csapszegperselyekre súrlódó erő hat, mely bizonyos futásteljesítmény után kopás jelei láthatók. A magas kopást megfelelő kialakítással, megfelelő anyagokkal és gondos kenéssel igyekeznek csökkenteni.

Elvárások a dugattyúval szemben:

  • Viselje az égéstérben jelentkező magas hőmérsékletet.
  • Legyen elég szilárd a működés közbeni terhelés elviselésére.
  • Legyen jó hővezető.
  • Legyen kopásálló.
  • Legyen hosszú élettartamú.
  • Legyen könnyű.
  • Legyen olcsó.


Ezen szempontoknak csak az alumínium alapanyag tudott megfelelni.

Szerkezete:

A dugattyú részei: dugattyútető, a dugattyúgyűrű-fészek, a dugattyú-palást és a csapszeg.

A dugattyú teteje lehet sík, vagy enyhén domborodó, vagy homorú. A dugattyútető alakja hozzá van igazítva a sűrítési tér alakjához és a szelepek elhelyezéséhez is.

A dugattyútető vastagságát függ az elvezetendő hő mennyiségétől és a rá ható üzemi nyomástól is.

A dugattyútető és a legfelső gyűrűhorony közötti területet tűzgátnak is nevezik. A dugattyú belsejében a dugattyúgyűrű-tartományba futó, erősen lekerekített átmenet merevíti a dugattyútetőt, és elősegíti a hőelvezetést. A csapszegszemek a dugattyúra ható erőt adják át a dugattyúcsapszegnek.

A csapszegszemek a szilárdságot növelő lekerekítéssel csatlakoznak a dugattyúfenékhez.A forgalmazott márkák:

Cégünk kínálatában megtalálhatóak az ACL, AE, AOK, BMW, Bosch, Budweg Caliper, Chevrolet, Dr.Motor, Emmerre, Ert, Et Engineteam, Febest, Fiat, Force, Ford, Frenkit, Goetze, Hastings, Horse-Power, Hyundai, JBM, JPN, KIA, Kolbenschmidt, Land Rover, Magma, Mahle, Maxgear, Mazda, Mercedes-Benz, Meteor, Mvparts, Nissan, NPR Europe, Nüral, Opel, Oyodo, Power Horse, PSA, Renault, Rik, Skoda, Subaru, Suzuki, Tarabusi, Toyota, Vag Group, Volkswagen, Wilmink, a legmagasabb minőségű dugattyúk és a hozzátartozó alkatrészek, melyek a megbízhatóságot, a minőséget és problémamentes használatot biztosítanak.

Ha dugattyút keres, akkor jó helyen jár, rendelje meg weboldalunkon vagy bátran keresse fel üzleteinket, és kérjen segítséget tapasztalt értékesítő kollégáinktól. Széles kínálatunk, kedvező áraink és prémium kategóriás vagy akár gyári termékeink állnak vásárlóink rendelkezésére.

 Dugattyú keresése autótípus szerint itt


Az Autó Centrál 97 Kft webáruház kínálatában további Motorikus alkatrészek is megtalálhatóak, tekintse meg széles választékunkat!